Black Army

Även om en del av AIK-klacken alltid varit lite mer aktiv och synligt, var det många som insåg att den fungerar som bäst om det finns någon form av förening som kan styra upp alla praktiska detaljer. Det är bakgrunden till AIK:s supporterförening Black Army som grundades 1981. Redan 1985 uppstod problem och under ett styrelsemöte lades föreningen ned med motiveringen att medlemmarna inte visade tillräckligt intresse. Efter ett år av planering och jakt på nya eldsjälar till en ny styrelse, bildades Black Army – Stockholm. Första ordförande var Lasse Håkansson. I början hade föreningen ett något skamfilat rykte och Solnapolisen försökte sätta käppar i hjulet. Genom att hålla möten på pubar, olika krogar och till och med McDonalds så lyckades Black Army styra upp sin verksamhet. Snart kom första numret av tidskriften ”GNAGAREN” ut med populära inslag som ”tema hat” och ”supportervärlden”. Fotbollsklubben AIK var inte alltid helt överens med upplägget, men efter en del kontroverser har samarbetet vuxit sig starkare.

Under 1991-1992 skedde ett rejält uppsving och medlemsantalet steg kraftigt till runt 3500. Med fler medlemmar blev de ekonomiska villkoren bättre. Nu kunde Black Army skaffa en egen föreningslokal och utveckla sig till en av Skandinaviens största supporterklubbar. Likt sponsorerna har Black Army en del inflytande på fotbollsklubben AIK och ställer ibland rätt hårda krav. De sitter inne på stora kunskaper om klubben och spelarna, vilket gör det lättare att lyckas för de som bettar på AIK:s matcher. Ju mer insatt man är i en klubb, desto lättare att vinna pengar med kloka spel till riktigt fina odds. Några av de mer radikala medlemmarna i Black Army bröt sig ur och bildade Firman Boys som gjort att föreningen inte längre är lika förknippad med huliganism som den var i sin barndom.

Vad gör Black Army?

De arrangerar resor för supportrar till AIK:s bortamatcher, ordnar arrangemang runt hemmamatcherna och olika medlemsaktiviteter. De har också en del kontakt med massmedia och tar fram egna souvenirer för AIK-fans. Black Army bidrar till att höja stämningen runt AIK och är en garanti för ett härligt publikstöd.