AIK:s framgångar i Europa

AIK har deltagit i över 25 turneringar som arrangerats av Uefa, den ledande fotbollsorganisationen i Europa som står bakom Champions League och Europa League. Med tanke på att AIK i skrivandets stund blivit Svenska mästare hela 11 gånger och vunnit Svenska Cupen 8 gånger är det fullt naturligt att AIK fått flera chanser i Europaspelet. Från 1937 till och med 2012 var Råsundastadion hemmaarena, men från säsongen 2013 och framåt är det Friends Arena som gäller.

Att komma till Friends och besegra AIK är en tuff utmaning även för storlag från de bästa europeiska ligorna. Bland de största framgångarna för AIK hittar vi en kvartsfinal i Cupvinnarcupen 1996/1997. Ett annat kärt minne är när AIK lyckades ta sig till gruppspelet i Champions League 1999/2000. Största vinsten i Europaspelet var när AIK krossade FA Red Boys från Luxemburg med 8-0. Högklassiga lag som Sparta Prag och AEK Aten har fått kapitulera mot AIK i Stockholm. Klubben har också imponerat genom att göra mål på topplag som FC Barcelona och Arsenal.

AIK:s framtid i Europa

För att AIK ska få fler chanser i Europaspelet måste det förstås bli framgångar i Allsvenskan och i Svenska Cupen. Sveriges högsta serie är inte särskilt högt rankad av Uefa, så bara mästaren får chansen i kvalet till gruppspelet. Till Europa League är det lättare att ta sig och 2:an och 3:an får chansen liksom cupvinnaren. Svenska spelare gillar att betta på just Champions League och Europa League. För svensk fotboll som helhet är det viktigt med framgångar ute i Europa. AIK har gjort ett bra jobb med att säkra sponsorer och mer pengar till den egna verksamheten. Genom smarta värvningar kan AIK höja nivån på sitt lag ännu mer och då finns chansen att återigen ta sig till Champions Leagues gruppspel. Där kan det idag bli enorma pengar och återigen möten med storlag som Barcelona och Real Madrid. Alla som gillar betting och alla som älskar AIK håller tummarna för att klubben ska visa framfötterna ute i Europa under de närmaste åren.