AIK:s historia
Allt började en söndag den 15 februari år 1891. Då bildades klubben AIK officiellt på Biblioteksgatan 8 i Stockholm. Då var det främst friidrott som gällde och därifrån kommer även namnet Allmänna Idrottsklubben. Först 1896 grundades fotbollssektionen inom AIK, som senare skulle bli det AIK vi nu älskar. Början var inte helt lätt. Klubben fick hålla till godo med en liten gräsplätt som låg ute på Gärdet.
Redan 1898 var de framme i SM-final mot Örgryte IS. Motståndet blev för tufft och AIK åkte på en 0-3 förlust. 1899 spelades första derbyt mot Djurgården IF. Det slutade med seger 2-1. 1900 blev AIK svenska mästare för första gången i en tät match mot Örgryte och försvarade sin titel året därpå. Nästa viktiga händelse var när Svenska serien startade 1910. Året därefter kom ytterligare ett SM-guld. 1912 blev då nybyggda Stockholms stadion ny hemmaarena. 1924 startades Allsvenskan och inledde en ny era inom svensk fotboll. Under inledningen dominerades serien av lag från Göteborg, men säsongen 1931/1932 blev AIK återigen svenska mästare. Fotbollssektionen flyttade 1937 till Solna kommun och fick Råsunda som ny arena.
En ledande klubb i Sverige
AIK:s historia är kantad av framgångar. I modern tid ska 1990-talet lyftas fram med 2 SM-guld, hela 7 topp-3 placeringar, fem finaler i cupen och dessutom spel i Champions League. Dock kom en motgång 2004 när AIK åkte ur högsta serien. Tidigare hade det bara inträffat 1979. AIK tog sig snabbt tillbaka till Allsvenskan och året 2009 ligger många AIK-fans varmt om hjärtat. Då vann AIK dubbeln, d.v.s. både Svenska Cupen och Allsvenskan.
En vanlig fråga är hur smeknamnet Gnaget uppkom. Det har långa historiska anor och går tillbaka till 1920-talet. AIK var på den tiden fattiga och de svarta tröjorna tvättades så flitigt att de började bli grå och likna råttor till färgen. Dessutom pratades det mycket om hur AIK gnagde till sig poäng och höll sig kvar i Allsvenskan. Hur som helst har smeknamnet överlevt till modern tid och Gnaget är och förblir en ledande fotbollsklubb i Sverige.